Prancuziskas batonas su idaru

2009 m. lapkričio 21 d., šeštadienis




Na skubu aprasyti treciaji savo vakar dienos kepini, kol dar turiu laisvu minuteliu :) Receptas is siuo metu mano skaitomos ir labai man patinkancios knygos:

1 a.saukst sausu mieliu
2 puodeliai silto vandens
4-5 puodeliai miltu
2 a.saukst druskos
1 isplaktas kiausinis su 1 saukstu salto vandens (batonu aptepimui)

Darbuojames taip :

I inda ipilti puse puodelio silto vandens ir istirpinti mieles, ismaisyti. 10 min padeti i sali.
Miltus sumaisyti su druska, sudeti istirpintas mieles ir imaisyti likusi 1,5 puodelio vandens. Tesla maisyti tol, kol ji pasidarys pakankamai kibi, kad butu galima minkyti. Minkyti 6-10 min tesla pasidejus ant lenteles pabarstytos miltais. Tesla turetu buti lipni ir glotni, tada ideti ja i puoda, uzdengti dregnu ranksluosciu ir palikti kilti kambario temperaturoje, kol jos turis padvigubes, mazdaug valanda.
Pakilusia tesla padalinti i keturias dalis, is kiekvienos padaryti kamuoliuka, o is jo suformuoti batona. Batonus sudeti i riebalais istepta kepimo skarda ir leisti teslai kilti, kol ji padvigubes.
Ikaitinti orkaite iki 230 laipsniu. Batonus aptepti kiausinio ir vandens misiniu. Astriu peiliu batonu pavirsiuje padaryti istrizas ipjovas.
I nedideli puoda ipilti 2 puodelius karsto vandens ir ideti i ikaitinta orkaite salia batonu. Tai palaikys dregme. Kepti 15 min, tada sumazinti temperatura iki 200 laipsniu ir kepti dar 5-10 min kol graziai paruduos. Isimti is orkaites ir pries pjaustant leisti atvesti.

Ka as dariau kitaip: sugalvojau batonus paskaninti juoduju alyvuogiu, cesnako, druskos, alyvuogiu aliejaus ir fermentinio surio misiniu. Suri tarkavau,cesnaka kapojau smulkiai, alyvuoges taip pat. Aliejaus pyliau gal sauksteli, druskos maza ziupsneli, alyvuogiu dejau 10 vnt, cesnako 3 skilteles, o surio nedideli gabaliuka. Batonus formavau is dvieju daliu, viena plokscia, ant jos idaras, ir dar viena dalis teslos ant virsaus, graziai sulipdziau sonus. Tiesa, pamirsau padaryti ipjovimus batonu pavirsiuje.. Sie batonai ne visai tokie, kokius mes dazniausiai isivaizduojame girdedami pavadinima "prancuziskas", ne traskus kokius galime nusipirkti prekybos centruose, taciau naminiai ir skanus :) tiesiog nereikia porai dienu pirkti batono ar bandeliu :) o idaras cia puikiai tinka, manau galima eksperimentuoti dedant dar daug ivairiu ingredientu i vidu. Is sios normos issikepiau tris batonus, dar liko teslos, kita netilpo vienam kepimui i skarda, tad nebesiterliojau, nes zinojau, kad tokio kiekio vis tiek greitai nepajegsim "sunaikinti" :) tad pirmam kartui siulyciau kepti is puses normos, butu per akis :) Li

Recepto saltinis: Mireille Guiliano knyga "Kodel prancuzes nestoreja"

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą