Pyragas Simtalapis

2010 m. kovo 19 d., penktadienis



Simtalapis - tradicinis totoriskas skanestas. Tai ganetinai sudetingas mielines teslos pyragas, kurio gaminimo procese neuztenka tik uzminkyti tesla, yra daug niuansu, kuriuos netgi zinant, pirmaisiais bandymais retai kada ir mazai kam pavyksta isgauti norima rezultata.. Simtalapis keptas kaimiskoje krosnyje daugybe kartu lenkia kepta namineje orkaiteje, kiek esu skaiciusi, tai sio skanesto kepimas yra labai sudetingas darbas, reikalaujantis igudimo, ir net po daugelio metu praktikos pasitaiko nesekmiu.. O ir kiekvienas iskeptas simtalapis buna vis kitoks, niekada neiskepsite tokio paties, o jo kepimas - nepaliaujamas tobulejimo procesas. Vieni sako, kad neturint totorisko kraujo, iskepti si pyraga neimanoma, kiti, kad nepavyks nepabandzius kepti bent 50 kartu, dar sako, kad nepamacius tikrojo profesionalo darbo gaminant simtalapi iskepti nepavyks, kad reikia to mokytis is tikru totoriu ilga laika, kitaip nieko nebus.. Taipogi kad totoriai simtalapio recepta vieni kitiems perduoda is lupu i lupas, tad nera ko stebetis, jog net visagaliame internete vargu ar surasite issamios, naudingos informacijos is tikruju simtalapio kepimo zinovu. Man sis paslaptingumas tik ikvepe didziuli nora kuo arciau priarteti prie tikrojo simtalapio, iskepti ji bent panasu i toki, koki kepa totoriai. Panasu, kad tai beveik neimanoma, bet mesti issukius sau man patinka, tad pabandziau si ir bandysiu dar daug daug kartu, siaip ar taip, net nepavykes simtalapis visuomet yra skanus pyragas :) (tik jo jau simtalapiu vadinti nereiketu) Kaip minejau, informacija apie si skanesta yra labai skurdi, panagrinejau supermama.lt forumo tema apie simtalapius, ten kepejeles diskutuoja ir dalinasi patarimais, saunuoles, taip kiti gali nekartoti kazkieno padarytu klaidu, rasti neblogu patarimu ir panasiai.. Receptas, kuriuo remiausi yra taip pat is ten, Cipciuko simtalapis. Aprasysiu savo zodziais gaminimo eiga, ir kaip viska dariau as. Taipogi reikia pripazinti, kad maniskis kepinys toli grazu dar ne tai, kas turetu pavykti norint iskepti tikra simtalapi, taciau tikiuosi tobuleti :)

Teslai:

25 g. mieliu,
1/2 arbatinio saukstelio cukraus,
125 ml. pieno,
2 su puse kiausiniu. (cia turima omenyje 2,5 dideliu kiausiniu. As naudojau 3 mazus)
500 g miltu (geriausiai siai teslai tinka miltai su kuo didesniu glitimo kiekiu, kiek zinau, tai tinkamiausi pazymeti skaiciais 405).

Pyrago sluoksniavimui:

500g sviesto, butinai 82% riebumo,
300g cukraus,
pora saujaliu razinu,
1 stikline aguonu.

* Teslai - ant mieliu uzpilti puse saukstelio cukraus ir viena valgomuoji sauksta drungno pieno. Palilti, kad pakiltu. Mieles naudoti geriausia sviezias, jei is bedos naudosite sausas, tai ju prireiks tris kartus maziau nei svieziu. Pati to nebandziau, tik skaiciau.
* Atskirai paplakti kiausinius su pienu. I sia mase supilti pakilusias mieles ir pamazu deti miltus. Tesla jokiu budu neturi buti kieta, ji turetu siek tiek lipti prie ranku, o ja minkant pamazu galima rankas pasibarstyti miltais. Tesla turi buti minkstute. Tad gali buti, kad truputis miltu liks nepanaudotu.
* Pirmasis isbandymas - puses valandos teslos minkymas! Be sustojimu, nesukciaujant, 30 min minkyti tesla :) Kuo ilgiau minkoma tesla, tuo labiau ji tampa elastinga ir minksta, minkymo metu rankas retkarciais teks pasitepti laseliu aliejaus, kad neliptu prie ranku. Svarbus akcentas - minkant tesla turi girdetis poksejimas, tai - oro pusleles, kuriu kuo daugiau, tuo geriau.
* Po pusvalandzio minkymo tesla padalinti i penkias lygias dalis, is ju suformuoti kamuoliukus ir patepus lydytu sviestu, palikti pakilti. Teslos kamuoliukai pakilti turi dvigubai, daugiau nereikia!

Kol kyla tesla, issitirpiname sviesta, kuri paliekame pravesti. Aguonas nuplikome karstu vandeniu ir gerai petriname mesmale arba blenderiu.

Simtalapio gamyba:

* Antrasis isbandymas :) Pakilusia tesla dedame ant aliejumi istepto didelio pavirsiaus, truputi pakociojame ir pradedame tampyti ja pirstu galiukais. Tesla tempti reikia atsargiai, geriausia, kad joje neatsirastu skyluciu. (Nors tai mazai tiketina) :)Istampyta tesla turi buti laikrascio lapo plonumo, permatoma. Tiesa, dar vienas svarbus dalykas, kad tesla geriausiai tamposi budama silta, cia zinoma jau fantazinos reikalas, kaip palaikysite jai siluma :) Ant istampytos teslos virsaus gausiai pilame istirpinta sviesta ir beriame cukru per visa teslos ploti. (Sviesto ir cukraus turi uztekti visiems lakstams padengti)
* Ant kito didelio aliejumi istepti pavirsiaus lygiai taip pat tampome jau kita teslos gabaliuka, o po to ji suvyniota ant kocelo ar kokiu kitu budu pergabename ant jau cukrumi apibarstyto laksto. Arba galima siek tiek patampius iskart perkelti rankomis, o toliau tampyti jau uzdejus ant pirmojo laksto. Velgi apipilame jau istampyta laksta sviestu bei cukrumi. Tokiu paciu principu darbuojames su visais teslos kamuoliukais, kol visi penki istampyti teslos lakstai atsiduria vienas ant kito.
* Ant pacio paskutinio laksto virsaus beriame razinas ir keletas centimetru nuo vieno teslos krasto isilgai voleliu sudedame permaltas aguonas. Nuo to paties krasto pradedame vynioti tesla i vyniotini. Suvyniota perkeliame i kepimo inda siule zemyn.
* Paruosta pyraga paliekame pakilti apie valanda ir tik tada kepame.

Dabar apie kepimo inda. As kepiau apvalioje isardomoje formoje, itiesusi kepimo popieriu, kuris denge forma nuo dugno iki krastu,i vidury istaciusi skardine nuo zirneliu, kurios abu galai ispjauti. Kepdamas simtalapis, i forma isleidzia visa sviesta, jis verda jame, taip ir turi buti, taciau be kepimo popieriaus visas sviestas isbegtu is isardomos formos. Skardine tam, kad pyragas igautu grazia forma.



Vietoje isardomos formos galima naudoti neisardoma, tuomet nereikes net kepimo popieriaus, nes sviestas netures kur pabegti. Visa esme ta, kad iskepes simtalapis apie pora ar net tris valandas turi plaukioti tuose riebaluose, kol jie susigers.isemus anksciau laiko, pyragas bus sausas ir netures sviesto ir cukraus pagalba susidariusios skanios karameles.
Cia jau sviestas beveik visas susigeres i pyraga. Tam, savaime aisku, reikia isimti skardine is vidurio, nes i ja buna subege dauguma skyscio.



Dar viena dalyka supratau, jog geriausia deti kepti paruosta simtalapi i forma, kurioje jis butu apspaustas krastu, nes jei bus daug laisvos vietos toje formoje, tai pyragas kepdamas plesis i krastus, tad nuo to nukentes isvaizda, be to, veliau turintis susigerti isbeges sviestas taip irgi zymiai geriau susigeria i visa pyraga.
Deti kepti simtalapi i jau ikaitinta 180-200 laipsniu orkaite. Kepimo laikas 1-1,5 valandos. As kepiau 1 val ir 10 min.

Visas gaminimo procesas nuo mieliu uzpilimo iki simtalapio iskepimo uztrunka apie keturias valandas. Taciau nera ko gasdintis, i si laika ieina teslos kilimas, pyrago kepimas. Sudetingumo cia, zinoma, netruksta, taciau jo skonis atperka visus vargus :)
Simtalapis gali pastoveti keleta dienu tikrai, netgi esu skaiciusi, kad jis skaniausias buna trecia diena po kepimo. O kepinys tai yra tikrai saldus ir riebus, bet toks skanus, kad noresis ir antro ir trecio gabalelio :)



Taip pat su siuo savo kepiniu bandau stoti i kepejaibestabdziu.blogspot.com gretas :)

4 komentarai (-ų):

Justina rašė...

Labai gražiai atrodo.. o kantrybės kiek reikia. Tos tešlos ištampymas iki popieriaus lapo plonumo atrodo neįmanomas bent man :)

Anonimiškas rašė...

Gaminu,pagal si recepta,laukiu kepimo pabaigos,tikiuosi,kas bus skanu

Anonimiškas rašė...

Manau,kas bus skanu.jau kepu

Anonimiškas rašė...

A History of the Game of Baccarat
The first game was invented in Italy in 1878. The Italian word baccarat became popular in 1878 during the 메리트 카지노 쿠폰 Battle of the Baccarat choegocasino Board. 바카라

Rašyti komentarą