Morengai - oriniai sausainukai

2010 m. kovo 26 d., penktadienis



Morengai, arba kitaip - oriniai sausainukai. Trumpai apie juos: du pagrindiniai ingredientai siam saldesiui yra kiausiniu baltymai ir cukrus. Baltymai turetu buti kuo sviezesni, svariai atskirti nuo tryniu, nes net kruopelyte trynio neleis isplakti baltymu taip, kaip mums reikia. Indas, kuriame plakame baltymus, turi buti itin svarus, negali buti jame jokios dregmes ar riebalu. Cukrus tinka paprastas, daug kas naudoja cukraus pudra, su ja dar geriau, nes ji yra smulki. Tikriausiai visi zinome siuos pyragaicius, jie yra labai labai saldus, bet kartais norisi ir tokiu :)

Naudojau:

3 vidutinio dydzio kiausiniu baltymus,
150 g cukraus,
ziubsneli druskos, (nuo druskos baltymu mase buna standesne)
1 arbatini sauksteli citrinos sulciu.

Plakame kiausiniu baltymus, geriausia su elektriniu mikseriu. Pradzioje plakimo nustatome maziausia galinguma, kai baltymai suputoja, beriame ziubsneli druskos ir pora saukstu cukraus, plakame jau stipriausiu galingumu tol, kol istirpsta cukrus. Patikrinti galima tarp pirstu patrynus mase, jei cukraus nebesijaucia, galima berti sekancius du saukstus, ir taip kol suberiame visa cukru. I pabaiga plakimo ipilame sauksteli citrinos sulciu. Paruosta baltymu mase turi nekristi is indo, kai ji apverciame aukstyn kojom :) ji tampa labai balta, standi ir blizganti. Turetu atrodyti stai taip


Is anksto ikaitiname orkaite iki 100 laipsniu karscio, o kol kaista formuojame ant kepimo popieriumi isklotos skardos norimo dydzio sausainukus (konditerinio maiselio arba sauksto pagalba). Maniskiai buvo mazdaug triju centimetru skersmens, o is sio kiekio produktu iskepiau ju 30 vienetu.
Stai cia mano jau paruosti kepimui neypatingai lygus orinukai :)



Idejus i ikaitinta orkaite, morengus kepti reikia ilgai, tiksliau jie yra ne kepami, o dziovinami, nes temperatura turetu buti 80 - 100 laipsniu. Ir taip jie dziuna apie tris valandas. Kai kur rasoma, kad reiketu juos kepant palikti tarpeli tarp orkaites dureliu, ikisus medini sauksta ar kazka panasaus. As taip pakepiau gal valanda, o likusi laika jau uzdarius dureles, kad mazasis smalizius nesugalvotu ilisti patikrinti kaip kepa :) Iskepe morengai turi buti balti.
Dazniausiai sie saldesiukai vienas su kitu sulipdomi sokoladu ar kokiu kremu, taip is sausainuku jie tampa pyragaiciais :)

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą