Medaus tortas

2010 m. vasario 20 d., šeštadienis




Gimtadienio proga mano vyras uzsisake, kad iskepciau medaus torta. Zinoma, man tai vienas malonumas :) Esu kepusi ir anksciau, tai buvo vienas jo megstamiausiu, tad teko prisiminti receptuku ir pasiraitoti rankoves :)

Teslai:

100 gramu kepiniu margarino (cia jis tinka labiau nei sviestas),
1 stikline cukraus,
3 kiausiniai,
3 dideli saukstai medaus (esu naudojusi ir tikra ir dirbtini, mano skoniui tinka jie abu),
3 nubraukti arbatiniai sauksteliai sodos (kepimo milteliai siame recepte netinka),
pora saukstu acto, sodos nugesinimui,
5 stiklines miltu.
Is sio kiekio teslos man gavosi 6 27 cm skersmens paplociai ir atraizu trupiniams, zodziu tikrai nemenkas tortas :) taciau as dariau triju aukstu "tortuka", tad kepiau is dvieju teslos normu :)

Teslos receptas is supermama.lt forumo, receptas - Cipciuko medutis. Saunus receptas, nieko keisti tikrai nereikia, visuomet pavyksta kepant pagal ji ir buna labai skanu :) uz tai ir dekoju recepto autorei.

Uzveradame puode vandeni, ant to puodo dedame dubeni su margarinu, cukrumi, medumi ir kiausiniais. Maisome ir kaitiname ant garu, kol istirps margarinas ir pati mase ikais, tuomet nugesiname soda su actu. Soda turi suputoti, ir iskart ja supilame i gaminama tesla, tesla irgi turi smarkiai suputoti. Nukeliame dubeni nuo garu, beriame miltus. Miltu siulyciau iskart visu nesupilti, nes mano atveju ju buvo kiek per daug, kadangi labai priklauso kokio dydzio kiausinius naudosite, o maniskiai buvo mazi. Maisyti mase saukstu, o po to suminkyti rankomis. Tesla gaunasi maloniai minksta, neturi lipti prie ranku, bet ir neturi buti kieta. O ja kocioti reikia dar silta, tad geriausia tuo metu nekociojama tesla uzdengti ir pastatyti siltai. Kocioti tesla reikia ne permatomai, bet labai plonai. Kepti 250 laipsniu temperaturoje kol graziai paruduoja, neatsitraukite nuo orkaites, nes kepimas gali uztrukti vos dvi minutes, tad reikia dirbti greitai, viena paploti deti kepti, o kita jau kocioti ir ruosti kepimui. As kepiau 220 laipsniu temperaturoje, nes man pernelyg greitai kepe. Galima kepti paploti jau iskart ispjovus, bet kepant gali pakisti jo forma, tad geriausia iskepta ir vos praaususi paploti iskarto apipjauti pagal norima forma, nes veliau jis trupes ir tai padaryti bus beveik neimanoma. Iskepti paplociai gali stoveti net menesi, nes juose esnatis medus yra kaip konservantas, tereikia juos laikyti sausoje vietoje ir esant reikalui, bet kada galima greitai pasidaryti torta :)

Stai taip atrodo paruosta kociojimui tesla ir jau iskepti paplociai:


Kremui galima rinktis grietine arba grietinele, esu karta dariusi su grietinele ir man tai pasirode pernelyg riebu, tad as labiau linkusi naudoti grietine, taciau kiek skaiciau forume, visi lieka suzaveti, kai sis tortas pertepamas grietinele, tad jau cia skonio reikalas. As grietines turejau tik apatiniai torto daliai, o vidurine ir virsutine teko pertepti grietinele, bet tai buvo puiki proga vienu metu palyginti siuos du pertepimus :)

Grietines kremas vienam dideliam tortui:

1 litras ir 200 gramu grietines,
1-2 citrinu tarkuotos zieveles,
citrinos sulciu pagal skoni,
cukraus pagal skoni, o geriau cukraus pudros,nes ji siek tiek sutirstina grietine.

Viska plakame mikseriu, cukraus kieki ir rugstuma reguliuojame pagal savo skoni. Plakti reiketu kokias 10 minuciu, grietine siek tiek patirsteja, bet nedaug, tad pertepineti torta reikia formoje, nes kitaip kremas pabegs :) kremo pilti reiketu mazdaug tokiu storiu kaip ir pats paplotis, gal net storiau, nes pastovejus tortui kremas isigers, tad geriau jau nepagaileti.

Grietineles pertepimas vienam dideliam tortui:

1 litras 36 procentu riebumo grietineles (turint tik 35 procentu riebumo galima naudoti ir ja, bet tuomet geriau dar deti grietineles standiklio, nes ji neissiplaka taip gerai, kaip 36 procentu),
1-2 nutarkuotu citrinu zieveles,
citrinos sulciu pagal skoni,
cukraus pudros pagal skoni.

Grietinele turi buti labai labai gerai atsaldyta, nes kitaip vietoje kremo galima gauti sviesta :) plakame ja su cukrumi, citrinos zievelem ir sultim, reguliuojam viska pagal savo skoni. Tinkamai isplakta grietinele apvertus dubeni turi nekristi is jo :)

Tepame krema sluoksniu storio kaip ir patys paplociai, aptepame torto sonus. Pertepant grietinele, nereikia torto deti i forma, nes grietinele buna labai tirsta ir nuo torto nepabega.

Stai cia jau perteptas tortas plakta grietinele:



Paprasciausiam puosimui naudojame smulkiai tarkuotas arba permaltas paplociu atraizas. Trupinukus beriame ant torto per sieteli, taip pasidengia lygiau ir smulkiau. As savo torto sonus puosiau lydytu sokoladu.

Sis tortas turetu para pastoveti saldytuve, kad butu gerai permirkes kremu ir atskleistu savo tikraji skoni, o skonis tikrai superinis, gaila tik kad jo daug nesuvalgysi, jis tikrai sotus :) siam tortui duodu 10 balu - ne kitaip!


Recepto saltinis: http://www.supermama.lt Cipciuko receptas

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą